Skip to main content

Stigende smittetal har fået myndighederne til at genindføre flere restriktioner, der hæmmer forbrugernes sociale liv og færden.

Men nye restriktioner får næppe annoncører til at træde hårdt på bremsen og lægge reklamebudgetterne op til jul på is, som markedet oplevede under forårets hårde nedlukning af store dele af samfundet.

Det er vurderingen fra tre mediebureauer, som MediaWatch har talt med

Managing partner i IUM, Peter Sevel, vurderer, at de hårdt ramte brancher, som oplevelses-, rejse- og underholdningsindustrien, fortsat vil være underdrejet, men for andre brancher taler meget for, at de vil fastholde investeringerne.

“For detailhandlen er perioden for vigtig til, at man har råd til at holde igen, vil være min vurdering. Det er nu, store dele af salget skal hentes hjem, især hvis man har et efterslæb fra foråret. Jeg tror, at langt de fleste i retailbranchen vil klø på, så deres tilbud kommer ud og leve,” siger Peter Sevel.

Sevel tror, at branchen vil investere ekstra for at indhente det tabte. Han tror samtidig, at mange medier vil være til at handle med.

”Den samlede sum, der bliver investeret, er nok mere eller mindre status quo og vil ligge tæt på det, vi så i 2019. Kvartalet kan godt gå hen og lande på niveau med 2019, men måske lidt mindre, fordi der er nogle brancher, der er mere ude af billedet.”

Stor nedgang ligger fast

En mulig god juleperiode, der indledes med Black Friday, ændrer ikke på, at 2020 står tilbage som året, hvor reklamemarkedet oplevede det største tilbageslag siden finanskrisen. Det svenske analyseinstitut IRM vurderer i en prognose et fald for året på cirka 8 pct.

Det er også den størrelsesorden, Peter Sevel forestiller sig – altså et minus på mellem 8 og 10 pct. For IUM er det afgørende spørgsmål, hvornår brancher, som bl.a. rejse og kultur, normaliserer sig.