Skip to main content

Midt i marts og flere måneder frem satte coronakrisen sit lammende aftryk på både medier, bureauer og annoncører. Den faldende aktivitet på reklamemarkedet ramte alle.

Nu er genåbningen godt i gang, men der er flere usikkerhedsmomenter.

Peter Sevel, Managing Partner i IUM Danmark, talte forleden med MediaWatch om status og markedsudsigterne:

“Juni bliver absolut fornuftig bredt set. Der er vi tilbage på sporet for mange. Hvor meget, det vil ligge under sidste år, er svært at sige, men jeg kunne godt forestille mig, at det kun ligger omkring 10-15 pct. under, når vi kigger ned igennem alle mediegrupperne,” siger Peter Sevel, til Mediawatch

Ifølge Peter Sevel fra IUM har især outdoorområdet, OOH, haft nogle svære måneder med nedlukning af storcentre og mindre trafik i gadebilledet. IUM har registreret en nedgang på ca. 50 pct. for outdoor-markedet generelt, mens radio ”kun” indkasserer en nedgang på 20-25 pct.

Det tv-indkøb, som er gået igennem IUM, viste en overraskende nedgang på op mod 50 pct. i april, men en bedring i maj til omkring minus 25 pct.

De trykte medier har været hårdt ramt med et samlet tilbageslag på omkring 45 pct. i april og maj i forhold til sidste år, vurderer Peter Sevel.

Digital slap ikke

De mange digitale kanaler undgik heller ikke at blive kørt over af coronakrisen.

De har generelt set en nedgang på op til 40 pct. ifølge IUM’s tal. Årsagen er, at flere af de brancher, som normalt bruger digitale kanaler flittigt, var hårdt ramt – fx rejsebranchen og beklædningsindustrien.

Mens sommeren ifølge IUM tegner lovende, er udsigterne for resten af året stadig svære at forudse, lyder det. Det skyldes især den usikre grund, som samfundsøkonomien står på, herunder økonomien i de lande, Danmark eksporterer til.

Peter Sevels aktuelle bud er, at Danmark – i bedste fald – lander på en annoncenedgang i år på 12 pct.