Facebook har mistet troværdighed, viser IUM’s Wave X analyse, der kaster lys over flere aspekter af folketingsvalget.

Op mod Folketingsvalget 2019 er danskerne – uanset alder – bevidste om, at Fake News er et fænomen man bør forholde sig til. Vi er samtidig mere beviste om fænomenet end borgere i andre lande.

Det viser mediabureauet IUM’s nyeste globale forbrugerstudie, ”Wave X”, der bl.a. afdækker holdninger til medier.

Wave X analysen definerer ikke ”Fake news” nærmere for de adspurgte, men det er nævnt i specifik kontekst med Facebook og Cambridge Analytica.

”Det står klart, at Fake News er et nyt fænomen, som danskere ved, de skal forholde sig til – langt mindre klart er så, hvorledes den enkelte dansker definerer Fake News,” siger Head of Insights Troels Beck, IUM.

Facebook opfattes af de fleste som arnestedet for Fake News, og danskernes generelle forhold til Facebook er under forandring. Men det skyldes mere Cambridge Analytica sagen, hvor tredjepartsselskabet Cambridge Analytica høstede data fra 87 millioner Facebook brugere gennem en uskyldigt udseende app.

”I dag siger 50 % af danskerne i vores analyse, at de stoler mindre på Facebook end før, og det er afledt af Analytica skandalen. På dét punkt er vi danskere faktisk ret enige med borgere i andre lande,” siger Troels Beck, IUM.

Blandt de danskere, der siger de er interesseret i politik, mener hele 66%, at Facebooks troværdighed er svækket, siden Analytica sagen kom frem i marts 2018.

Tab af troværdighed

I de kommende uger skal politikere og deres rådgivere agere i en medieverden, hvor alle digitale medier, herunder sociale medier, har tabt lidt troværdighed i befolkningen. Tabet er mindre blandt de yngre borgere, der har en alder, så de er opvokset med internettet. Ikke mindst de 16-24 årige – hvor nogle er førstegangsvælgere i 2019 – tillægger sociale medier en høj troværdighed.

De ældre vælgere tror mest på de traditionelle medier og på de deres nære relationer, og ældre er meget skepiske over for det, der kommer ud af at søge på nettet.

Facebook er svær at komme udenom i valgkampen. Den digitale sociale kæmpe har stor indflydelse på de emner, vi danskere taler om og interesserer os for, bekræfter Wave X analysen.
Lidt af et paradoks, når Facebook aktuelt er ramt af vigende troværdighed. Blandt de digitale medier, bredt defineret, er Facebook nu det medie med absolut laveste troværdighed. Men Facebook har stadig stor gennemslagkraft, fordi 85% af danskere ugentligt bruger Facebook.

”Danskere er storforbrugere af Facebook som kilde til nyheder, underholdning, relationer, tidsfordriv, og andet, men de har i dag en større fornemmelse for, at det, de møder i deres feed, ikke nødvendigvis er troværdigt,” siger Troels Beck og fortsætter:

”Det er op til spin doctors og andre rådgivere at tage bestik af, at Facebook fortsat har enorm gennemslagkraft, men en svækket troværdighed hos befolkningen.”

Derimod nyder Twitter, der ofte beskrives som mediet for journalister og politikere, langt større troværdighed end Facebook – især blandt yngre. Twitter bruges af 20% af befolkningen.

Retfærdigvis skal det tilføjes, at Facebook under valget åbner døren til maskinrummet. Facebook har åbnet for, at alle kan se aktive Facebook annoncer fra de forskellige politiske partier, deres målgruppe og cirka media spend.
”Det er nye toner og en fin service fra Facebook. Ganske interessant læsning under valgkampen,” siger Troels Beck.

Tillid til de gamle medier

Hvis politikere og deres kampagnefolk tror, at de frem mod den 5. juni kan afskrive de traditionelle medier – både som reklameplatform og redaktionel optræden – så skal de nok tro om igen.
De såkaldt traditionelle mediekanaler nyder nemlig stor tillid i befolkningen, viser Wave X analysen.

Danskerne har generelt høj tiltro til de traditionelle medier. Mere end folk i andre lande. Traditionelle medier inkluderer tv, radio, aviser, magasiner, m.m.; altså medier, hvor nyheder og andet typisk kurateres af en redaktion.
”Vi er en befolkning, der har tiltro til autoriteter og myndigheder, og det smitter sandsynligvis af på forholdet til vores medier,” siger Troels Beck.

De mange politiske kommentatorer, som nu tolker på valgkampen, har rent faktisk en rolle at spille, indikerer Wave-studiet.
Unge og ældre danskere nærer stor tillid til ”eksperter”. Derimod er vi meget skeptiske over for kendisser, bloggere, m.m. set i forhold til folk i andre lande.

Wave X: Mediabureauet IUM sætter fokus på danskernes forhold til medier omkring folketingsvalget 2019, der afholdes den 5. juni.  Konklusionerne er baseret på resultater fra IUM’s globale ”Wave X Study”, der rummer omfattende undersøgelser af nyeste forbruger- og medietendenser, både i Danmark og i 80 andre lande.

Flere oplysninger om undersøgelsen.
Kontakt: Head of Insight Troels Beck, IUM, på 28 15 27 26.