Skip to main content

Det danske reklamemarked holder øje med et nyt, digitalt mediefænomen – Facebook Watch. Spørgsmålet er: Får Facebooks seneste knopskydning vejgreb blandt forbrugere og medier?

Af David Ledstrup, Content Strategy Director hos Marvelous, en del af IPG Mediabrands  

Der er vejgreb for den sociale gigant, hvis det lykkes at kombinere sociale interaktioner med passiv TV-sening – fra små klip som vi kender det fra Facebook i dag, til hele udsendelser som sportskampe og dedikerede serier, som vi kender det fra HBO, Netflix, m.fl.

Hvis Facebook kan få brugerne til at se TV på Facebook, samtidig med at de på samme platform har live-samtaler om udsendelsen med det store Facebook-fælleskab – så har SoMe-kæmpen hjemtaget et kæmpe mediestrategisk stik.

Fokus lige nu er, om der er seervolumen i idéen, og det indhold som Watch består af.  Særlig interesse kredser om, hvorvidt der åbner sig en ny gylden mulighed for annoncører med ambitiøse content marketing planer.

Hvad er Facebook Watch?

Facebook Watch blev til rådighed for alle danskere 1. september. Nu har de fleste et ikon på Facebook, når de tilgår Facebook fra mobilen. Klikker de på det, får de et flow af TV-klip af forskellige længde, som er bestemt ud fra, hvad de ellers har set og søgt på. Hvad enten det er fodboldklip, makeup tips, hundehvalpe, søde babyklip, gamle biler, bloopers klip fra Seinfeld, eller highlights fra Huset på Christianshavn.

Facebook gør aldrig noget for sjov. De er velovervejede i deres strategi. Deres mål er, at vi brugere skal tilbringe endnu mere (kvalitets-) tid på platformen – fremfor andre tidskrævende tilbud – og derfor lokker de med TV-kiggeri og øget skærmtid, i tillæg til de sociale funktioner.

Annoncørerne – værd at vide

Hvad kan virksomhederne så bruge Facebook Watch til?

Annoncører kan få deres reklamespots placeret i tv-feedet, Pre-rolls og Mid-rolls, som vi kender fra Youtube, der ofte glimrende understøtter traditionelle TV-kampagner og andre reklame-aktiviteter.

Som antydet, er vi også fascineret af tanken om, at Watch åbner et helt nyt content marketing vindue for annoncørerne, der selv producerer mere og mere videocontent.

Jeg hæfter mig ved, at det nye Facebook Watch ikke er en obskur tv-tjeneste, der starter fra nul.

76% af danskere (12+) har en Facebook profil, og 85% har en Smartphone (for slet ikke at nævne TV-skærme, som indholdet kan projekteres til), så potentialet er svært at overse. Men det er meget nyt, og vi afventer nogle brugertal fra Facebook, ligesom vi selv vil uddrage alle de data, vi kan.

Alle medier er tv-producenter

Jeg skrev, at reklame- og dermed annoncemarkedet holder godt øje. Det gør mediemarkedet givetvis også.

Tiden, hvor levende billeder udelukkende kom fra tv-stationerne, er for længst passé. Alle medieaktører opererer med video – aviser, fagmedier, lokalmedier, nichemedier, osv., og de får nu et nyt, potentielt stærkt feed, som de kan placere sig i, efter aftale med Facebook.  Mediet stiller content til rådighed, mod en andel af annonceindtægterne.

Undervurdér ikke Facebook

Der er ikke nogen tvivl om, at Facebook rummer nogle særlige udfordringer i relation til indhold, og Facebook har allerede indset, at det ikke er nok at kunne kapitalisere på eksisterende mediers indhold for at opnå succes med Watch.

De har således investeret i rettighederne til den amerikanske udgave af hitserien ’Skam’ – SKAM Austin, der blev lanceret på Facebook Watch – samt rettighederne til at vise Champions League fodbold i en række sydamerikanske lande.

Facebook har indikeret, at vi kommer til at se mange flere af den slags investeringer fra deres side.

De er således både et ‘angreb’ på de etablerede flow-tv stationer ift. sport, samt på streaming-tjenesterne ift eksklusivt indhold.

Så lad os se, hvad Facebook Watch kan drives til.

I første omgang kan vi konstatere, at Facebook Watch vidner om, at man ikke skal lægge Facebook i graven for tidligt, selv om det er en yndet ekspertdisciplin at erklære Facebook som en vigende platform; for ”nu er de unge endelig på vej væk”.

Jeg tvivler.

Bevares, Facebook har sine problemer. Ikke så meget de unges brug af platformen, men i deres mere lunkne engagement i øjeblikket. I 2017 ramte en imagekrise Facebook, samtidig med at den sociale gigant også mærkede strukturelle udfordringer. De fire største chatbaserede apps har overhalet de fire største social media platforme målt på antal brugere.

Facebook havnede også i skudlinjen i kølvandet på det amerikanske valg i efteråret 2016, som den perfekte platform – og ekkokammer – for Fake News.

Oveni hatten har Facebook generelt registreret vigende engagement fra brugerne – de kommenterer, deler og liker simpelthen mindre på almindelige opslag.

Men Facebook går ingen steder. Facebook har især igennem de sidste 10 år, vist sig særlig skrappe til at se fremadrettede muligheder og agere på brugerne behov. De har været ”foregangsmedie” for de fleste sociale platforme, men også dygtige til at tilpasse sig konkurrencen. Til eksempel, så nappede Facebook ”Stories” konceptet fra Snapchat, berigede det og gjorde det til sit eget på Instagram.